marți, 21 octombrie 2014

Pe spatele șervețelului se află designul unui om de publicitate

An de an, BookLand este un eveniment care aduce în fața tinerilor - oameni și cărți. Știu evenimentul de ceva vreme, iar anul acesta am primit cu dragă inimă invitația de a vorbi tinerilor buzoieni. 

Caravana BookLand a adus timp de o săptămână la Buzău vorbitori din diverse domenii: inginerie, antreprenoriat, teatru, fotografie sau marketing. Alături de mine, care am spart gheața  în prima zi a caravanei au urcat pe scenă, în zilele următoare și colegii mei din JCI Buzău, Liviu Vasilescu (marți) și Silviu Dragomir (miercuri). 
Am împărțit scena cu un muzician pasionat de IT - Razvan care, este de asemenea, toboșar la Patru Betze și Florin Lungu - un fotograf pasionat de pălării. Firul roșu al evenimentul era următorul: timp de 45 de minute cei care urcau pe scenă, împărtășeau tinerilor prezenți în holul mare al Bibliotecii Județeană Vasile Voiculescu povești despre viață, despre pasiuni și vorbeau despre cărți care le-au marcat viața. Totul cu scopul ca tinerii să își găsească mentori sau idoli de la care să aibă ce învăța, uitând de cei de carton care sunt prezenți mereu la televizor și în revistele de scandal.

Încărcată cu 3 cărți care mi-au ajuns la inimă, însoțită de colegi și cu roll-up-ul JCI Buzău m-am pornit pe o vremea frumoasă de toamnă către centrul orașului Buzău. Ca la orice eveniment la care particip, am mers fără așteptăro - asta pentru a fi deschisă la tot ce pot învăța dar și pentru a evita o dezamăgire în cazul în care așteptările mele sunt peste puterile organizatorilor. Sala s-a umplut, fiind singura fată, aveam să vorbesc a doua, după Răzvan, care a vorbit despre muzică, fizică, IT.

Așa s-a văzut de sus sala și divina de mine :) 



Acum să vă spun cum s-a văzut de la mine, care am vorbit cu o sală plină în majoritate de elevi de clasa a IX-a și de la care am primit (după mai multe insistențe) un singur răspuns când i-am rugat să îmi spună câteva titluri ale ultimelor cărți citite - mi-a fost indicat Oscar și Tanti Roz - carte pe care eu, cu tristețe, nici măcar nu am răsfoit-o. 

Dur public! Și a făcut dificilă introducera în discuție a cărțiilor pe care le adusesem cu mine: D. Roam - Pe spatele șervețelului, D. Ogilvy - Confesiunile unui om de publicitate și K. Rashid - Design Your Life. Recunosc, că aici au intrat în scenă anii de antrenament în ceea ce privește vorbitul în public. Am țesut o poveste despre experiența mea, prin care ca o ancoră am aruncat, ici și colo și câte una din cărți.

Deși, la final au aplaudat și au venit să facem poze, cumva am rămas cu un gust amar asupra generației tinere - care cu excepții pe care le poți număra pe degete - sunt un viitor gri. Nu sunt entuziaști, nu sunt pasionați de nimic și cred că au toate răspunsurile pe facebook sau alte rețele sociale, motiv pentru care a citi o carte a devenit o decadență, o rușine. Îmi pare rău pentru cei care nu vor descoperi ce înseamnă 20.000 leghe sub mări sau misterul Morii cu Noroc. În rest, noi să fim sănătoși și inspirați! :)

Niciun comentariu: