joi, 9 octombrie 2014

Auzi cu ochii sau vezi cu urechile...

În perioada în care m-am ocupat cu organizarea Conferinței Naționale JCI România mi-a fost dat să văd multe. Pe lângă detaliile organizatorice de care, ca director de eveniment, a trebuit să mă ocup, am avut în grijă și parțial discuțiile cu terți. De la oameni de vânzări la directori de marketing și de la jurnaliști la participanții la conferință. 


Fiind mereu pe drum între București și Buzău, marea majoritate a conversațiilor ajung la un moment dat să se poarte în scris. Și, aici, începe minunea! 

Când vine vorba despre o relație, fie ea și una doar la nivel de e-mail sunt anumite reguli pe care cei care folosesc ca unealtă de lucru această metodă de comunicare ar trebui să le cunoască. Deși, pot părea detalii, în timp mi-am dat seamă că pot spune foarte multe despre o persoană prin felul în care scrie în mediul virtual. 

Mai jos, am pus cele mai importante lucruri, de care cineva care alege să scrie un email ar trebui să țină cont:
- în primul rând ține minte cui te adresezi - cu sex și nume (dșoara, domnul, Geta, Gigi) - adică dacă e fată apăi când îi scrii un mail asigură-te că nu îi spui că „e singur și va trebui să stea într-o cameră single„ sau „vii însoțit la evenimentul de gală” deși adresantul mailului poartă rochie iar pantofii cu toc sunt o alegere din certificatul de naștere nu una dobândită recent. Ah și dacă o cheamă Ioana apăi zi Ioana că dacă îi zici Geta...nu dă prea bine când ai ei au insistat să îi treacă Ioana pe certificat și chiar o strigă ca în acte.
- păstrezi persoana pe toată durata mailului - dacă ai început cu dvs, mori cu el de gât până la final, dacă ești pe zona de „tu” te asiguri că vei vorbi la per-tu până pe ultimul rând.
- pune semne de punctuație, parol nu costă suplimentar emailul dacă pui din când în când un punct. Și plus propozițiilor le place să se simtă terminate nu lăsate în aer fără punct și virgulă.
- acum dacă folosești semne de punctuație, folosește cu moderație - nu voi reacționa mai rapid dacă după cuvântul „repede” ți-au înțepenit degetele pe combinația shift+1 (!).
- dacă scrii jumătate din mail cu litere MARI (caps) nu îți va plăcea reacția mea, în online literele mari sunt considerate „țipete” și nimeni nu reaționează bine când se URLĂ la el.
- spațiul se pune mereu după semnul de punctuație și niciodată înainte - ex corect este „ana,spațiuvasile,spațiucristina sunt membrii JCI” incorect este să lași singură virgula și să o exilezi între spații gen ”anaspațiu,spațiuvasilespațiu,spațiu....”
- după frază lovește de două ori Enter - așa poate citi omul chiar și de pe telefon un email aerisit. La fel ca și la semnele de punctuație, nu costă extra.
- chiar dacă tu ești persoană extrem de importantă și toată lumea are datele tale de contact, semnează-te și lasă un număr de contact - că nu se știe cum dai peste o persoană MAI importantă ca tine care vrea să știe de unde să te ia și și-a uitat agenda neagră acasă.
- când trimiți o prezentare nu o face de un terra (unitate de măsură pentru memoria calculatorelor) că mai sunt oameni care au o căsuță mică de mail și pe ușa nu intră „transporturi agabaritice” ci doar mașini normale de până la un giga.

Aș mai avea însă dacă le aplici pe astea sigur lumea va avea o părere mai bună despre educația ta, restul sunt lucruri de finețe.

Niciun comentariu: