Mă uit în jur și mă lovesc de două lucruri:
- găsirea de scuze pentru că nu se întâmplă ceva
- identificarea unui vinovat, care evident, poartă responsabilitatea, în lipsa unei scuze, pentru că nu se întâmplă ceva.
Probabil că cele două soluții sunt mult mai la îndemână, atunci când vine vorba de a trece ușor prin viață. Partea complicată începe când vrei să cauți soluțiile la probleme sau să îți asumi ce ține de tine și să vezi ce poți învața sau să intri pe geam, când ești dat afară pe ușă.
Știu, ai să zici că statul pe margine și judecatul sunt la îndemână, și odată identificate cele două reacții devine extrem de simplu să le folosești pentru a câștiga avantaje competitive când vine vorba de a pune mâna pe ceea ce îți dorești. Cum însă nu vreau să las partea stângă a tărtăcuței să devină lâncedă, am decis să nu accept că lucrurile sunt așa, simple, fără auto. M-am pus pe analizarea oamenilor din jurul meu și încerc să aflu de ce se folosesc de cele două lucruri pentru a face „nimic” cu viața și existența lor. Cauzele sunt multe, nu le voi enumera aici, pentru că prin analiza mea asupra celor din jur mă ajut, de fapt, pe mine să nu cad în anumite capcane. Și, cred cu tărie, fiecare ar trebui să se analizeze și să se cunoască atât de bine încât să îți dea seama când își pune singur bețe în roate și de ce o face. Nu te minți singur, oricine alege la un moment dat să facă ceva ce îl duce la eșec. Diferența însă este la cei care o fac ocazional și învață din asta și cei care au făcut din eșec un sport de performanță. Și aici alegerea unei tabere: a celor care doar salută din când în când o înfrângere și a celor care sunt într-o relație cu fiasco-ul, duce la o altă analiză - de ce ești de o parte, sau de alta, a baricadei?
Ia articolul acesta ca pe o invitație la introspecție și analizează-te cu pixul și cu foaia și vezi ce îți place și de ce? Ce îți displace și de ce? ce te înspăimântă și de ce? cine e persoana care te-a marcat în copilărie și de ce? ce te agasează.... ce îți place....orice DE CE care te ajută pe tine să te înțelegi mai bine. Doar așa, vei reuși în timp să nu îți mai găsești scuze și să faci, să nu mai arunci vina și să îți asumi și multe alte lucruri frumoase care te vor ajuta să te trezești și să adormi zâmbind și împăcat.
Și, ca să îți demonstrez că nu ai voie să îți cauți scuze, te invit să revezi TED-ul cu Sam Berns. Dacă vrei și mai mult, află că filmul „Viața conform lui Sam” („Life according to Sam” - un documentar HBO) s-a lansat, și nu doar că inspiră mii de oamenii dar și pleacă acasă cu multe premii.
Deci, tu ce alegi?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu